Uzun, sağlıklı ve huzurlu yaşamanın sırrı tabiat eczanesinde. Belki bu bitkinin adını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz ama ruh ve beden sağlığımız açısından faydaları saymakla bitmiyor. Ruh ve beden sağlığımız açısından iksir niteliğindeki bu bitkiyi üstelik aktarlardan da kolayca temin edebilirsiniz. Boyundan büyük etkileri olan, kendine has kokusu ve tadıyla baş döndüren baharat kakulenin faydaları nı biliyor musunuz? Hindistan başta olmak üzere Malezya, Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak yetişen bir bitki olan kakule, safran ve vanilyadan sonra Doğu’dan ithal edilen en kıymetli bitki, baharat olarak bilinmektedir. Sağlığa olan çok sayıda faydasını aşağıda sizlerle paylaşacağız. Sağlığa olan faydalarının yanı sıra yemeklere, hamur işlerine, çaylara, hatta kahvelere lezzet verici olarak eklenmektedir.
Yazının devamını okumak için aşağıdaki resmin üzerine 1 kez dokunun lütfen. YAZININ TAMAMININ OLDUĞU SAYFAYA YÖNLENDIRILECEKSINIZ.
Kakulenin faydaları
- İçeriğinde bulunnan A vitamini, C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamin ve mineral takviyesi olarak kullanılabilir.
- Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Depresyon, kaygı, panik atak ve benzeri psikolojik rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Yatmadan önce içilen kakule çayı, stresi azaltarak, vücudun ve sinir sisteminin gevşeyerek rahatlamasına yardımcı olup daha iyi bir uyku uyumanızı sağlar. Fakat, düzenli olarak antidepresan benzeri ilaç kullanan kişilerin kakule kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
- Çağımızın hastalığı olan kanser hücreleriyle savaşır. Hem kanser hücrelerin oluşumunu önlemede hem de var olan kanser hücrelerinin küçülmesinde, yok olmasında önemli bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda zararlı maddelerin karaciğerde birikmesini önler.
- Antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliği ile vücuttaki iltihapları ve mikropları temizler.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışması için mucizevi bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Mide asitlerini düzenler, sindirimi kolaylaştırır ve mide-bağırsak gazlarının giderilmesinde oldukça etkilidir.
- İdrar söktürücü özelliği oldukça fazla olup, böbrekleri temizler.
- Bağırsaklarda ortaya çıkan parazitleri temizler.
- Kardiyovaksüler sağlığı olumlu yönde etkiler. Vücuttaki kan akışını düzenler, kolesterol, tansiyon ve benzeri rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
- Kakule bitkisi, bilinen en iyi afrodizyaklardan biridir. Cinsel isteği artırır, cinsel işlev bozukluklarının giderilmesinde de oldukça etkilidir.
- Adet döneminde yaşanan ağrı, spazm ve krampların giderilmesinde etkilidir.
- Mideyi rahatlatarak mide bulantısını gidermeye yardımcı olur.
- Diş ve diş eti sorunlarının giderilmesinde yardımcıdır. Ağızdaki mikropları azaltarak diş çürümesi, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi sorunları minimuma indirir. Hindistan’da bu özelliğinden dolayı tohumları çiğnenerek de kullanılmaktadır. Kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalamak da nefesi rahatlatır ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur. Dr. Ender Saraç tarafından da tavsiye kullanım şeklini aşağıda sizlerle paylaşacağız.
- Solunum sistemini rahatlatır.
- Boğaz iltihabına bağlı öksürüğün giderilmesinde oldukça faydalıdır. Bronşite çok faydalı olup, boğazı yumuşatıcı özelliği vardır.
- Dizanteriyi tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Bir sindirim sistemi hastalığı olan dizanteri daha çok bebeklerde ve çocuklarda olmak üzere, sağlıksız koşulların hakim olduğu bölgelerde görülmektedir.
Kakulenin faydaları saymakla bitmiyor.
Kakule çayı nasıl hazırlanır?
- Bir çay kaşığı kadar kakule tohumu, bir su bardağı kaynamış suya konur. Ağzı kapatılarak, 5 dakika boyunca kısık ateşte demlenmeye bırakılır. Süzüldükten ve ılıdıktan sonra tatlandırmak için içerisine bir çay kaşığı kadar bal ilave edilebilir. ılıkken tüketilmelidir. Bizim tavsiyemiz organik bal bulmak zor olduğu için bal koymadan tüketmenizdir. 3-4 adet kakulenin içerisini açıp tohumlarını çıkarsanız yaklaşık 1 çay kaşığı eder. Kakule yeşil fıstığa benzer. Tırnağınız ile kolayca kabuğunu açıp içindeki tohumlarını çıkarabilirsiniz.
- Günde 2 kez bir bardak bu çaydan içebilirsiniz. Eğer gaz sorunu ve iştah açmak için kullanacaksanız yemeklerden yarım saat önce tüketilmelidir.
- Daha lezzetli ve etkili bir bitki çayı demlemek için, kakuleyi diğer bitki çaylarına da ilave edebilirsiniz.
Dr. Ender Saraç'ın tavsiye ettiği kullanımı:
1 adet kakulenin içini açın tohumlarını çıkarıp ağzınızda çiğneyin. Hafif acı ve buruk bir tadı vardır. Bir süre sonra nefesinizin açıldığını hissedeceksiniz. Kakulenin özelliği, çay ve kahve gibi tansiyonu çıkarmadan vücudu uyarmaktadır. Sağlıklı bir şekilde vücuda dinçlik vermekte, uykuyu açmakta, zihinsel ve bedensel yorgunluğu gidermeye yardımcı olmaktadır. . Ders çalışırken uyuklayanlar, öğleden sonra yorgunluğu olanlar, sık sık genzi, burnu tıkananlar, sinüziti olanlar da bu şekilde kullanabilir.
Kakuleli kahve nasıl yapılır?
Kahvenize aroma katmak için kakule kullanmak isterseniz, Türk kahvesi ya da filtre kahvenin içine her fincan için 1 adet kakulenin içini açarak çekirdeklerini ya da yarım çay kaşığı öğütülmüş kakule çekirdeğini ilave edebilirsiniz.
Kakulenin yan etkileri nelerdir?
- Kakule bitkisinin, düzenli ve sık olarak tüketildiğinde safra kesesinde taş oluşumuna sebep olabildiği bilinmektedir. Bu nedenle özellikle safra kesenizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, fazla miktarlarda kakule kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
- Düzenli olarak kullandığınız antidepresan ve aspirin benzeri bir ilacınız varsa, kür şeklinde kakule kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
- Yalnızca hamile ve emziren bayanların kullanması sakıncalıdır.
- Bunlardan başka midesinde ülser olan kişiler doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır. Yine oniki parmak bağırsağında herhangi bir yara veya ülser olan kişiler de kullanmadan önce dikkatli olmalı, mümkünse doktoruna danışmalıdır.
Kaynak: http://hthayat.haberturk.com/saglik/organik/haber/1057692-kakule-nedir-faydalari-nelerdir
Kakulenin faydaları ile ilgili bu yazımızı okuduktan sonra düzenli olarak kullanacağınızı umuyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder