Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal besinler , önemli olan uzun yaşamak mı yoksa sağlıklı ve kaliteli yaşamak mı? Aslında insan sağlıklı olduğu sürece ve keyfini çıkarabildiği kadar yaşıyor hayatta. Hem sağlıklı hem de uzun yaşamak mümkün. Bağırsaklar ikinci beynimiz. Yediklerimiz, içtiklerimiz ruh ve beden sağlığımızı etkiliyor. Sağlığın kıymetini bilenlerden ve "sağlığıma sağlık katmak için neler yemeliyim" diye düşünenlerdenseniz Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın süper besin listesine mutlaka göz atın.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ RESMİN ÜZERİNE 1 KEZ DOKUNUN LÜTFEN. YAZININ TAMAMININ OLDUĞU SAYFAYA YÖNLENDIRILECEKSINIZ.
Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal besinler
Zeytinyağı
Mucize kaynağı olarak görülen zeytinyağı ihtiyacımız olan tekli doymamış yağ asitlerini içermektedir. Yapılan araştırmalarda kolesterol yüksekliğinin en çok görüldüğü bölge zeytinyağını en az tüketen Karadeniz bölgesi olarak saptanmıştır. Kolesterolün en düşük olduğu bölge ise zeytinyağını bol tüketen Ayvalık çevresi olarak saptanmıştır.
Bunun yanı sıra Yunanistan ve İtalya gibi zeytinyağını bol tüketen ülkelerde kalp ve damar hastalıklarının morbidite ve mortalite oranları düşüktür. Ayrıca, zeytinyağı içerdiği E vitamini hücrelerin yenilenmesinde beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkiyi azaltmada oldukça etkilidir. Dolayısıyla yaşlanmayı engelleyici özelliği bulunmaktadır.
Mide asidini azaltıcı etki ile gastrit ve gastroduodenal ülserlere karşı çok ciddi koruyucudur.
Ceviz
Yapılan araştırmalara göre günde 10 adet ceviz tüketildiği takdirde osteoporoz riski azaltmakta ve meme kanserine karşı koruyucu etki yapmaktadır. Fitosterol ve omega-3 yağ asidi, kanser tümör gelişimini yavaşlatır ve cevizin de içerisinde fitosterol ve omega-3 bulunmaktadır.
Yeşil mercimek
Yeşil mercimek, posa ve B vitamini içeriği yüksek olan bir kuru baklagildir. Bitkisel bir protein kaynağıdır, vejeteryanlar ve düzenli et tüketemeyen kişiler için protein kaynağıdır.
Yoğurt
Bağırsaklarda zararlı bakterilerin üremesini önleyerek bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücuttaki total kolesterol miktarını ve LDL-kolesterolü azaltır. Antibiyotik kullanan kişiler yararlı bakterileri ilacın zararlı etkisinden korumak için yoğurt tüketmelidir.
Laktoz intoleransı olan ve bağırsaklarında gaz problemi yaşayan kişiler sütü tüketemedikleri için yoğurdu tercih etmelidir. Aynı zamanda yoğurt iyi bir probiyotik kaynağı besindir.
Kuru erik
Çoğu meyveye göre bazı besin öğelerinden zengin olan kuru erik, muza göre yaklaşık 2 kat daha fazla potasyum içermektedir, yaban mersini ile karşılaştırıldığı zaman ise antioksidan içeriklerinin hemen hemen aynı olduğu görülmüştür. Yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede bağırsak sağlığını korur. Difenil izatenin maddesi içerir ve laksatif etki yapar.
Zerdeçal
- Zerdeçal, özellikle gastrointestinal (mide, bağırsak) sistemde oluşan doluluk hissi ve yemeklerden sonra artan gaz problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Safra akışını arttırıcı etkisi sebebiyle yağlı gıdaların sindirilmesinde etkilidir. Safra kesesinin alınmasından sonra iyileşmeye yardımcı olur.
- Zerdeçalın içeriğindeki temel bileşenlerin (kurkuminoitler); birçok kanserin önlenmesinde ve tedavi edilmesinde (özellikle pankreas kanseri) etkili olabildiğini ortaya koymaktadır.
- Sedef hastalığının tedavisi için önerilmektedir. Antiviral etkisi bulunmaktadır. Karaciğer hasarını önleyici, antioksidant, kan lipit seviyesini koruyucu, tümör önleyici ve antimikrobiyal etkileri deneysel araştırmalar ile ortaya konulmuştur.
- Kan sulandırıcı ve antioksidant etkileri nedeniyle romatoid artrit, alzheimer hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarında önleyici ve tedavi edici olarak kullanılmaktadır.
Zencefil
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direncini arttırır. Metabolizmayı hızlandırarak, vücuttaki yağların yakılmasına ve kilo vermenize yardımcı olur,
- Vücudu ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Öksürük, grip, soğuk algınlığı, solunum yolu hastalıklarına iyi gelir, terletici ve ateş düşürücüdür.
- Şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine iyi gelir, Mide ve bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olur, Mide bulantısına iyi gelir
Limon
- Yüksek oranda C vitamini içeren doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Başta enfeksiyonlar olmak üzere, yüksek tansiyona, anemi ve astıma karşı koruma sağlar. Limonda bulunan antioksidanlar, tümör ve kanser gelişmesine engel olur.
- Pektinden oluşan lif yapısından dolayı böbrek taş oluşumunu ve iltihaplanmayı engeller. Pektin aynı zamanda toksik maddelerin etkilerini azaltır.
- İçerdiği potasyum sayesinde hücrelerin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Limonun kabukları antiseptiktir; karaciğeri korur ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Limon suyu ise, hazımsızlığa iyi gelir, ateş düşürücüdür, saç ve cilt sağlığını korur.
Elma
İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller ile adeta şifa deposu olan elma birçok hastalığın adeta doğal ilacı niteliğinde. Özellikle kabuğuyla yenilen elma, birçok kanser türünden korunmayı sağlıyor. Kabuğu ile yiyecek isek çok iyi yıkamalıyız, sirkeli suda bekletmeliyiz. Yapılan araştırmalarda, elmanın kanseri engellediğini gösteriyor. Kansere karşı koruma görevi gören elma, daha pek çok fayda sahiptir.
Böğürtlen
Proantosiyanin ve flavonoidleri içerir yani yüksek antioksidan etkisi vardır. İçeriğinde hippurik asit olduğu bilinen böğürtlen genelde kadınlarda karşılaşılan üriner sistem enfeksiyonlarına karşı hastalık yapan bakterileri yok eder ve koruyucu etki gösterir.
Somon
Omega-3 yağ asidi içeriği yüksektir ve özellikle gebelik döneminde bebeğin sinir-beyin gelişimi için önemli bir yeri vardır. Emziklilik döneminde ise anne sütünün kalitesini artırmaktadır. Menstürasyon sorunlarını aza indirgemektedir. Menopoz döneminde olan bayanlarda östrojen salınımını artırmakta ve kemik sağlığını güçlendirici etki göstermektedir.
Domates
Likopenden zengin olan domates meme ve rahim kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı bağışıklığımızı güçlendirir ve koruyucu etki gösterir aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki işlenmiş likopenin etkisi daha fazladır örneğin salçanın likopen içeriği domatesten daha fazladır ya da pişirilen domatesin çiğ domatese göre likopen içeriği daha fazladır.
Nohut
Fitoöstrojen içerir ve bayanlarda östrojen hormonunun dengelenmesinde etkilidir, menopoz döneminin daha rahat geçirilmesini sağlar. Lif oranı yüksektir ve kabızlıktan korur.
Çörek Otu Yağı
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- İltihap kurutucudur
- Kuru öksürük ve bronşite iyi gelir
- Kan şekerini düşürür
- Gastrit ve ülser rahatsızlığına yararlıdır
- Astım hastalarına iyi geldiği görülür
- Kanser hücrelerinin gelişip vücuda yayılmasını engeller, karaciğer, meme, prostat kanserini yavaşlatır
- Kalp ve damar yollarını korur
- Mide hastalıklarını önler
- Eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir
- Sinirleri yatıştırır
- Halsizliği ve yorgunluğu alır
- Yaraları iyileştirir
- Kabızlığı giderir
- Dolaşım sistemine faydalıdır
- Doğum yapan annelerde sütü çoğaltır
- Baş ağrısının geçmesini sağlar
vucudu kuvvetlendiren besinler , bağışıklık sistemi güçlendirici bitkiler , bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar , bağışıklık güçlendirici yemekler , bağışıklık güçlendirici meyveler , bağışıklığı güçlendiren bitkiler .
bağışıklığı güçlendiren yemekler , bağışıklık güçlendirici bitkiler , bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi besinler , bağışıklık sistemini güçlendiren besinler , bağışıklık sistemi güçlendiren besinler .
Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal besinler , başlıklı bu yazımızı whatsApp'ta, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak insanların şifasına vesile olabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder